در برنامه هاي بعدي ثريا خواهيد ديد
گندم مهمترين غذاي مردم و دغدغه هاي توليد آن
در حال حاضر غلات 70 درصد سطح زير کشت گياهان زراعي را تشکيل داده و 50 درصد پروتئين مورد نياز انسان را تامين مي کنند. گندم سهم عمده اي در برنامه غذايي مردم کشور ما دارد. از طرف ديگر گندم يکي از محصولات کشاورزي مهم و استراتژيک است که امنيت غذايي کشور در درجه اول به خودکفايي در اين محصول وابسته است.
به جز نان كه غذاي عمده انسانهاست فرآورده هاي زيادي از آرد گندم به دست مي آيد كه مي توان بيسكويت – كيك – نان روغني- شيريني تر- كلوچه – رولت – و انواع ماكاروني و ... را نام برد. از گندم در صنايع کاغذ سازي، چسب سازي و همچنين در تهيه پودرهاي لباسشويي هم استفاده ميگردد. از سبوس و کاه آن نيز به عنوان خوراک دام استفاده ميکنند. انواع مختلف گندم براي مصارف مختلف مورد استفاده قرار ميگيرند. مثلاً گندمهاي نرم بهاره يا پاييزه براي مصرف در صنايع بيسکويت سازي، شيرينيپزي و کيکپزي مناسبند. در حالي که از گندمهاي سخت پاييزه و بهاره در نانوايي استفاده بيشتري دارند.
طبق آمار كشاورزي از 760 ميليون هكتار كشت محصولات مختلف در دنيا بيش از 70 درصد سطح نباتات جهان به غلات اختصاص دارد و در اين ميان حدود 30 درصد اراضي زير كشت دنيا را گندم شامل مي شود. يعني چيزي حدود 238 ميليون هكتار . طبق آمار داخلي توليد گندم در ايران در سال 1340 در حدود 2/4 ميليون تن و در سال 1350 به مقدار2/5 ميليون تن و در سال 1366 به مقدار 9/7 ميليون تن بوده است و در سال 1382 به 3/10 ميليون تن مي رسد كه نزديك به مرز خودكفايي است. اگر نگاهي بر آمار فائو داشته باشيم مي بينيم که کشورهاي چين، هند و ايالت متحده امريکا در صدر توليد کنندگان اين محصول استراتژيک مي باشند.
با توجه به اينکه يکي از بخش هاي مورد نظر در طرح هدفمندي يارانه ها و آزادسازي قيمت ها حوزه گندم و نان است لذا ضروري به نظر مي رسد که برخي از مشکلات و موانع موجود در مسير رسيدن کامل به اين هدف مورد توجه بيشتري قرار گيرد و نسبت به مرتفع نمودن اين موانع اقدام شود. افزايش قيمت نان و آزادسازي آن مستلزم آن است تا کيفيت پخت و توليد نان افزايش يابد در غير اين صورت با عدم استقبال اين طرح از سوي مصرف کنندگان و نيز شکست در رسيدن به اهداف اين طرح مواجه خواهد شد. اما يکي از دلايل کاهش کيفيت نان استفاده از آرد بي کيفيت در نانوايي هاست که در حال حاضر مهمترين دليل آن گندم هاي توليدي کشور است که داراي مشکل سن زدگي بيش از استاندارد است. لذا به نظر مي رسد که جهت حل اين مشکل ابتدا بايستي سراغ حل مساله سن گندم رفت.